9 July 2012

Strucla z serem bialym i powidlami

pyszna strucla, ktora mozna robic z dowolnym nadzieniem (twarogiem, powidlami, owocami swiezymi czy z puszki, makiem) albo 2-3 na raz :).. przepyszna z chrupiaca kruszonka i lukrem badz posypana pudrem...
marzenie....

Skladniki:

  • 750 g maki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g miekkiego masla
  • 1 lyzeczka soli
  • 3 lyzeczki drozdzy suchych (12 g) lub 24 g  swiezych
  • 1 sloiczek powidel sliwkowych
  • duza kostka twarogu - 300g
  • cukier migdalowy lub waniliowy do twarogu
  • 2 zoltka do twarogu
  • pol szklanki cukru
  • mleko do posmarowania
  • kruszonka
  • puder lub lukier
Moja kruszonka: ok 120g margaryny - masla zabraklo :P, maka krupczatka - tylko i wylacznie - dzieki temu jest super kruche ciasto- cukier i cukier waniliowy, 2 zoltka... maki ja na oko dalam, dosypywalam do miski ile trzeba. jak zlacza sie wszystkie skladniki - nadal bedzie sypkie, to do lodowki az sie schlodzi
LUKIER (cukier puder i odrobinka goracej wodyi wymieszac)

Wykonanie:
ja robilam w maszynie (kolejnosc skladnikow: plynne, suche, drozdze). uzylam programu do ciasta - dough. lacznie z wzrostem 1 1/2h
jesli uzywasz drozdzy swiezych - zrobic zaczyn (cieple mleko, lyzeczka cukru, drozdze) pozwolic wyrosnac troszke i postepowac jak w przepisie.

recznie: polaczyc wszystkie skladniki, jesli trzeba podsypywac odrobinka maki, ciasto bedzie lepkie, ale takie ma byc...
zostawic do wyrosniecia na ponad godzinke, przykryc ciasto sciereczka

dalej..... ciasto mozemy podzielic na 2-4 czesci, kazda zwalkowac cienko w ksztalcie prostokatu, po jednej stronie nakladac nadzienie- nie za duzo, i zwijac. ulozyc waleczki na wysmarowanej duzej blaszce, w odstepie i pozwolic rosnac. waleczki sie zlepia ze soba... posypac kruszonka i do piekarnika, nastawionego na ok 165stC. piec ok 50 min, sprawdzac patyczkiem czy dopieczone
jak ostygnie, polac lukrem... posypac pudrem... i delektowac sie :) 

No comments:

Post a Comment