marzenie....
Skladniki:
- 750 g maki pszennej
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 90 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 100 g miekkiego masla
- 1 lyzeczka soli
- 3 lyzeczki drozdzy suchych (12 g) lub 24 g swiezych
- 1 sloiczek powidel sliwkowych
- duza kostka twarogu - 300g
- cukier migdalowy lub waniliowy do twarogu
- 2 zoltka do twarogu
- pol szklanki cukru
- mleko do posmarowania
- kruszonka
- puder lub lukier
Moja kruszonka: ok 120g margaryny - masla zabraklo :P, maka krupczatka - tylko i wylacznie - dzieki temu jest super kruche ciasto- cukier i cukier waniliowy, 2 zoltka... maki ja na oko dalam, dosypywalam do miski ile trzeba. jak zlacza sie wszystkie skladniki - nadal bedzie sypkie, to do lodowki az sie schlodzi
LUKIER (cukier puder i odrobinka goracej wodyi wymieszac)
LUKIER (cukier puder i odrobinka goracej wodyi wymieszac)
Wykonanie:
ja robilam w maszynie (kolejnosc skladnikow: plynne, suche, drozdze). uzylam programu do ciasta - dough. lacznie z wzrostem 1 1/2h
jesli uzywasz drozdzy swiezych - zrobic zaczyn (cieple mleko, lyzeczka cukru, drozdze) pozwolic wyrosnac troszke i postepowac jak w przepisie.
recznie: polaczyc wszystkie skladniki, jesli trzeba podsypywac odrobinka maki, ciasto bedzie lepkie, ale takie ma byc...
zostawic do wyrosniecia na ponad godzinke, przykryc ciasto sciereczka
dalej..... ciasto mozemy podzielic na 2-4 czesci, kazda zwalkowac cienko w ksztalcie prostokatu, po jednej stronie nakladac nadzienie- nie za duzo, i zwijac. ulozyc waleczki na wysmarowanej duzej blaszce, w odstepie i pozwolic rosnac. waleczki sie zlepia ze soba... posypac kruszonka i do piekarnika, nastawionego na ok 165stC. piec ok 50 min, sprawdzac patyczkiem czy dopieczone
jak ostygnie, polac lukrem... posypac pudrem... i delektowac sie :)
No comments:
Post a Comment