3 March 2013

Turecka zupa z czerwonej soczewicy i ryzu

Kolejna wersja zupy z soczewicy, tym Turcji, przepis mam z bloga Turcja Od Kuchni... troszeczke zmienilam ;) 




Skladniki: na spory garnek

* mala szklanka czerwonej soczewicy
* pol szklanki ryzu
* cebula duza poszatkowana, 3 zabki czosnku poszatkowane
* 2 starte marchewki (jesli bedziemy blendowac zupe mozna pokroic w kawaleczki)
* ok 1.5l bulionu warzywnego/z kurczaka lub wody - najlepiej goracej
* szklanka poszatkowanego selera naciowego
* sol, ostra papryczka swieza albo w platkach, ew w proszku... slodka papryka -- tutaj dodajemy ile chcemy i jak ostre.. ja dalam turecka papryczke chili dosc lagodna w smaku
* 3 lyzki koncentratu pomidorowego albo pol kartonika passaty pomidorowej
* suszona mieta
* oliwa do podsmazenia, ja uzylam w spray
* do podania: cytryna, jogurt, jakis chlebek - super z chrupkim chlebkiem

** ja zupke zblendowalam, ale nie trzeba... moja jest dosc gesta ale jak lubisz mniej, dodaj wiecej bulionu


Wykonianie:
1. podsmazyc cebule i czosnek, az sie zeszkla. dodac passate lub koncentrat i podsmazyc chwile... dodac przyprawy, marchew i seler - zalac wszystko bulionem/wrzatkiem i niech sie pogotuje ok 5 min.
2. dodac przeplukany ryz i soczewice i gotowaz az bedzie miekkie. Ew doprawic sola... 
3. wszystko zblendowac i smacznego zycze :) 



*** taka zupka nadaje sie na snaidanko rowniez - w krajach arabskich bardzo czesto jest spozywana podobna wersja zupy z soczewicy...