pikantny dip z orzechow wloskich i kolendry
Skladniki:
* duzy peczek kolendry
* szklanka orzechow wloskich
* sok z 3 cytryn
* zielone chili, bez pestek, 6-10szt
* 4 zabki czonku
* 5 lyzek oliwy z oliwek
* lyzka cukru
* sol
* 2 lyzki rodzynek - opcjonalnie
Wykonianie:
w procesorze lub blenderem wszystko zmiksowac :)... przechowywac mozna do 3-5 dni w lodowce....
idealne do miesnych dani, biriani, kebabu, mies z grila lub na kanapeczke :)
22 January 2012
DOLMA BARG-E-KARAM (dolma z lisci kapuchy ;) )
afganska wersja dolmy, czyli naszych golabkow :P
skladniki:
* 400g miesa mielonego, wolowe lub z owieczki
* 2 cebulki, drobno poszatkowane
* 8-12 lisci kapusty, spazonej, wykrojone lyka
* 10 lyzek ryzu, krotkoziarnisty najlepiej
* mielona kolendra, sol i pieprz - do smaku
Wykonanie:
ryz oplukac, i zalac woda, na 30 min.
miesko i cebule posdmazyc az zbrazowieje. dodac sol i pieprz i kolendre, dodac ryz i dusic ok 10 -15 min. mozna dodac troszke wody.
spory garnek, wylozyc pozostalymi liscmi.w ladne i wieksze liscie zawijac farsz jak na tradycyjne golabki i ukladac w garnku. zalac woda, do polowy. mozna dodac troche kurkumy, dla koloru. posolic. gotowac ok 10-15 min, az kapusta bedzie miekka... Smacznego :)
skladniki:
* 400g miesa mielonego, wolowe lub z owieczki
* 2 cebulki, drobno poszatkowane
* 8-12 lisci kapusty, spazonej, wykrojone lyka
* 10 lyzek ryzu, krotkoziarnisty najlepiej
* mielona kolendra, sol i pieprz - do smaku
Wykonanie:
ryz oplukac, i zalac woda, na 30 min.
miesko i cebule posdmazyc az zbrazowieje. dodac sol i pieprz i kolendre, dodac ryz i dusic ok 10 -15 min. mozna dodac troszke wody.
spory garnek, wylozyc pozostalymi liscmi.w ladne i wieksze liscie zawijac farsz jak na tradycyjne golabki i ukladac w garnku. zalac woda, do polowy. mozna dodac troche kurkumy, dla koloru. posolic. gotowac ok 10-15 min, az kapusta bedzie miekka... Smacznego :)
SHEER PAYRA -- Afganskie Mleczne "cukiereczki"
tradycyjne slodkosci podawane do herbaty... czesto robi sie je z okazji narodzin dziecka... jest wiele opcji, mozna zrobic z lub bez orzeszkow a takze dodac szczypte szafranu aby mialy sliczny zoltawy kolor...
Skaldniki:
* 1 szklanka mleka w proszku
* 2 1/4 szklanki cukru
* 1 lyzeczka rody rozanej
* szczypa kardamonu
mozna dodac takze posiekane orzechy - wloskie, pistacje...
Wykonanie:
cukier w garnuszku roztopic z 10 lyzkami wody. lekko zagotowac, ale nie przypalic!! ;) az calkowicie sie rozpusci... sciagnac z gazu, dodac mleko, kardamon i wode rozana. wymieszac dokladnie... dodac orzeszki i przelozyc od razu do naczynia kwadratowego o wymiarach ok 5x5 cm (moze byc polmisek) wysmarowanego olejem. zostawic az bedzie zimne. pokroic w male kosteczki, kawaleczki... mozna przehcowywac w lodowce, szczelnie zamknietym opakowaniu...
idealnie pasuje do zielonej herbaty z kardamonem -- bez cukru ;)
Skaldniki:
* 1 szklanka mleka w proszku
* 2 1/4 szklanki cukru
* 1 lyzeczka rody rozanej
* szczypa kardamonu
mozna dodac takze posiekane orzechy - wloskie, pistacje...
Wykonanie:
cukier w garnuszku roztopic z 10 lyzkami wody. lekko zagotowac, ale nie przypalic!! ;) az calkowicie sie rozpusci... sciagnac z gazu, dodac mleko, kardamon i wode rozana. wymieszac dokladnie... dodac orzeszki i przelozyc od razu do naczynia kwadratowego o wymiarach ok 5x5 cm (moze byc polmisek) wysmarowanego olejem. zostawic az bedzie zimne. pokroic w male kosteczki, kawaleczki... mozna przehcowywac w lodowce, szczelnie zamknietym opakowaniu...
idealnie pasuje do zielonej herbaty z kardamonem -- bez cukru ;)
Subscribe to:
Posts (Atom)