8 February 2011
Tabulah
Tabulah – sorowka z burghul’em
Skladniki:
• 2 pomidory
• Maly ogorek
• Srednia cebula
• Duza natka pietruszki
• Burghul – kaszka z pszenicy, ja uzywam drobnej… jak nie jest dostepna mozna uzyc kus kus
• Oliwa z oliwek
• Sok z 2 cytryn
• Sol
Burghul
Wykonanie:
1. warzywa drobno pokroic w kostke. Poszatkowac natke. Wymieszac razem
2. dodac sok z cytryny, oliwe z oliwek I sol.
3. na sam koniec dodac burghul.
“Leczo” po arabsku…
“Leczo” po arabsku… bo nie wiedzialam jak nazwac :D
Pycha, jak ktos lubi warzywka… moze byc dodatkiem do dania glownego albo moe je zastapic… mozna jesc bez wyrzutow :D sumienia…. Warzywka jakie sie chce I co sie ma w lodowce
Skaldniki:
• 3 cukinie, mozna dodac kabaczka, baklazana… ja mialam tylko cukinie
• 4 marchewki
• 3 papryki
• Seler – patyczki (naciowy???)
• Cebula
• Por
• Puszka pomidorow I lyzeczka koncentratu
• Puszka ciecierzycy
• Przyprawy: sol, gram masala, kurkuma
• Swierza kolendra
* jak ktos chce zawsze mozna dodac kielbaske, piers z kurczaka…
Wykonanie:
1. marchewke I cukinie pokroic w talarki. Reszte warzyw mozna pokroic w kostke albo jak ja, wrzuci do procesora (robota kuchennego) I posiekac na drobniutko.
2. ja te warzywka posiekane poddusilam na oliwie chwilke, dodalam pomidory z puszki I koncentrat. Dodac cukinie I marchewke I przyprawy… gotowac ok 15 min. dodac ciecierzyce I kolendre… do smaku dodac sok z cytryny. Gotowan kolejne 10 min….. Smacznego
Qabuli biriani
Qabuli biriani – moja wersja
Skladniki:
• 500-700g miesa (ja uzylam cielecine, moze byc kurczak, baranina, wolowina…)
• 2 duze szklanki ryzu Basmati
• 1 duza cebula
• 4 zabki czosnku
• 2 marchewki, pokrojone w slupki
• Pol szklanki rodzynek (mozna takze dodac obrane ze skorki I podsmazone migdaly)
• Koncentrat pomidorowy, jedna lyzka
• Przyprawy: mozna dodac gram masala, kurkume I sol, ja dalam swiezo zmielone w mozdzezu: kumin, kolendre, pieprz I kurkume, tak okolo lyzeczki wszystkiego, plus sol
• Olej lub ghee
• Goraca woda
Wykonanie:
1. ryz bardzo dobrze oplukac I zalac w miseczce woda. Tak na min 30 min
2. podsmazyc w duzym garnku (najlepiej masywnym, o podwojnym dnie) pokrojona w kosteczke cebule I czosnek. Dodac przyprawy – bez soli. Dodac mieso (ja zeby szybciej sie gotowalo kroje na drobniejsze kawalki) – najlepiej z koscia ale moze byc bez
3. jak mieso bedzie dobrze podsmazone, dodac koncentrat I zalac woda. W zaleznosici jakie mieso I ile bedzie sie gotowac. Jak trzeba dolewac wode. Gdy mieso bedzie miekkie dodac sol. Cielecina gotuje sie przewaznie ok 40 min (ja lubie mieciutkie miesko)
4. w malym rondelku podsmazyc (jesli uzywamy, ja nie mialam tym razem) na zloto cale migdaly – niektorzy uzywalja platkow… wyjac je lyzka cedzakowa I polozyc na reczniku papierowym. W tym samym tluszczu podsmazyc prawie do miekka marchewke I rodzynki. Jelsi ktos nie lubi rodzynek, niech nie dodaje. Odcedzic z tluszczu. Odlozyc na bok
5. dodac ryz. Jesli trzeba dodac wody, musi przykrywac ryz na ok pol palca. Podkrecic gaz na wiekszy I gotowac ryz, z 2 razy LEKKO mieszajac az woda zrowna sie z ryzem. Po jedjen stornie rozlozyc marchewke z rodzynkami. Przykryc I zmniejszyc na minimum gaz. Gotowac ok 30 min az ryz bedzie miekki ale nei rozwalajacy sie :P… odstawic z gazu I poczekac z 20 min az dojdzie..
6. na duzym polmisku wylozyc pierw te czesc ryzu gdzie nei bylo marchwi, pozniej druga, ukladajac tak by marchewka I rodzynki byly na gorze. Posypac migdalami…
Subscribe to:
Posts (Atom)