9 June 2011

Muffinki z brzoskwiniami


Muffinki waniliowe z brzoskwiniami

Skladniki:

• 4 jajka
• 2 szklanki maki przennej
• 150g margaryny do pieczenia
• Olejek waniliowy lub cuker waniliowy
• Szklanka sukru pudru
• 1 lyzeczka sody I 1 lyzeczka proszku do pieczenia
• Brzoskwinie z puszki lub inne owoce
• Cukier puder do posypania
• Foremki do muffinek, plus papierowe

Wykonanie:

1. margaryne utrzec z cukrem I waniliowym olejkiem. Dodac jajka, po jednym.
2. przesiac make przez sito I dodac do tluszczu, dodac proszek I sode. Dokladnie ubic mikserem.
3. papierowe foremki ulozyc w metalowej, I lyzka nakladac tak do polowy ciasto, na gore polozyc kawalek brzoskwini lub innego owoca. **
4. piec w temp ok 160stC okolo 15 min az beda zlote… jak ostygna posypac sukrem pudrem.
** mozna nie dodawac owocow, I jak ostygna polac lukrem I ewentualnie ozdobic posypka..

Borek Hanki z serem i szpinakiem


Borek Hanki z serem I szpinakiem

Skladniki:
• pastry – ciasto do borka, kupilam specjalne w tureckim sklepie, mozna uzyc duze kwadraty do samosy/spring rolls… ew poszkac na necie I samemu zrobic ;P
• ser slony typu feta
• luzeczka masla
• swierzy szpinak, umyty I pokrojony drobno
• pieprz czarny mielony I czosnek starty (2 zabki)
• nasiona czarnuszki do posypania - niekoniecznie
• jajko do nadzienia plus zbeltane do posmarowania**
** ja osobiscie pieke borka, ale mozna tez smazyc w glebokim oleju wtedy nie potrzebujemy smarowac ciasta…



Wykonanie:
1. szpinak poddusic na odrobinie maselka I dodac czosnek I pieprz
2. ser feta rozdrobnic, dodac wystudzony szpinak I jajko I wymieszac dokladnie.
3. po lyzce nakladac na pastry I zwijac aby przypominalo nalesniki…
4. rozgrzac piekarnik do 160 stC… na papierze do pieczenia ukladac borki I posmarowac zbeltanym jajkiem. Piec okolo 20 min albo do momentu az bedzie zlotawy…
5. podawac na cieplo lub zimno…. Z jakas swierza salatka z pomidorow, ogorka I miety… pychaaaaa… swietna sprawa na piknik!!!!
*** jesli nie mamy dostepu do pastry ew nie mozemy zrobic ciasta, mozna upiec zywkle nalesniki I zawinac w nie farsz, I ponownie zapiec na patelni na zloto I chrupko – na pewno bedzie tez smakowac….