Afganczyk robiacy i sprzedajacy swiezy chleb |
Skladniki
na 3-4 chlebki (ja robie 3, sredniej cienkosci, duze ale mozna zrobic 2 wieksze i grubsze...)
4 szklanki maki (ja uzywam przewaznie 2 - ata do chapatti, biala i zwykla make albo chlebowa; ale mozna uzyc zwyklej, lub chlebowa lub je pomieszac ze soba)
1 szklanka cieplej wody, moze troszke wiecej - jesli wyrabiasz recznie bedziesz "czuc"
1 lyzka soli
1 lyzka cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzki oliwy lub oleju
3 lyzki drozdzy suszonych albo 10-15g swiezych --- polecam uzyc suszonych
mak, sezam lub czarnuszka do posypania
zbeltane jajko do galzury
po upieczniu... pachnacy... cieply |
sezam, mak i czarnuszka |
dla maszynistow:
wszystkie skladniki wlozyc do maszyny w kolejnosci: plynne, suche i drozdze na koncu - chyba ze uzywamy swiezych, to one razem z plynnymi jako zaczyn. ustawic program do wyrobu i wyrostu ciasta tylko - dough. lacznie 1 1/2h
zaczyn: drozdze, ciepla woda i cukier, wymieszac.
Recznie: wymieszac make w misce proszkiem do piecznia, z cukrem, sola i suchymi drozdzami, powoli dodawac ciepla wode i olej. wyrobic na elastyczne ciasto, ok 10min. pozwolic rosnac ok godziny, moze dluzej.
jak wyrosnie, podzielic ciasto na tyle czesci ile chce sie chlebkow. kazdy zwalkowac na blacie posypanym maka. walkowac na ksztalt owalny lub okragly. ulozyc chlebek na blaszcze, najlepiej plaskiej. uformowac chlebek, zrobic palcami wzorek, mozna ponakuwac widelcem lub nozem. posmarowac jajkiem i posypac nasionkami. dac wyrosnac z 10 min, w tym czasie nagrzac piekarnik do temp ok 180stC
piec ok 10 min, moze dluzej. az bedzie zlociste..
Swiezosc chlebek bedzie mial przez kilka dni, jesli zawiniemy go w folie.. jednak najlepszy jest swiezutki i cieply :)
No comments:
Post a Comment