9 July 2012

Afganski Naan - plaski chlebek

naprawde godny polecenia chlebek, nadajacy sie do potraw typu curry, korma, gulasz czy do mies grilowych... bardzo latwy do wykonania. Idealny do piekarnika. 
Afganczyk robiacy i sprzedajacy swiezy chleb
Orginalnie podoawany zarowno do sniadania jak i w dalszej czesci dnia... uzywa sie go jako "widelca/lyzki" ;). Piecze sie go w specjalnych piecach, rozpalanych drewnem, zwanych potocznie tandori.. chleb jest przypepiany do scian rozgrzanego pieca.

Skladniki


 na 3-4 chlebki (ja robie 3, sredniej cienkosci, duze ale mozna zrobic 2 wieksze i grubsze...)
4 szklanki maki (ja uzywam przewaznie 2 - ata do chapatti, biala i zwykla make albo chlebowa; ale mozna uzyc zwyklej, lub chlebowa lub je pomieszac ze soba)
1 szklanka cieplej wody, moze troszke wiecej - jesli wyrabiasz recznie bedziesz "czuc"
1 lyzka soli
1 lyzka cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia 
4 lyzki oliwy lub oleju
3 lyzki drozdzy suszonych albo 10-15g swiezych  --- polecam uzyc suszonych
mak, sezam lub czarnuszka do posypania
zbeltane jajko do galzury
po upieczniu... pachnacy... cieply

sezam, mak i czarnuszka
Wykonanie:
dla maszynistow: 
wszystkie skladniki wlozyc do maszyny w kolejnosci: plynne, suche i drozdze na koncu - chyba ze uzywamy swiezych, to one razem z plynnymi jako zaczyn. ustawic program do wyrobu i wyrostu ciasta tylko - dough. lacznie 1 1/2h
zaczyn: drozdze, ciepla woda i cukier, wymieszac.
Recznie:  wymieszac make w misce proszkiem do piecznia,  z cukrem, sola i suchymi drozdzami, powoli dodawac ciepla wode i olej. wyrobic na elastyczne ciasto, ok 10min. pozwolic rosnac ok godziny, moze dluzej.
jak wyrosnie, podzielic ciasto na tyle czesci ile chce sie chlebkow. kazdy zwalkowac na blacie posypanym maka. walkowac na ksztalt owalny lub okragly. ulozyc chlebek na blaszcze, najlepiej plaskiej.  uformowac chlebek, zrobic palcami wzorek, mozna ponakuwac widelcem lub nozem. posmarowac jajkiem i posypac nasionkami. dac wyrosnac z 10 min, w tym czasie nagrzac piekarnik do temp ok 180stC
piec ok 10 min, moze dluzej. az bedzie zlociste..


Swiezosc chlebek bedzie mial przez kilka dni, jesli zawiniemy go w folie.. jednak najlepszy jest swiezutki i cieply :)


a to innego dnia, z sezamem naan, bardziej przypieczony, wiekszy rozmiarowo i cienszy - dzieki temu chrupiacy :)

No comments:

Post a Comment