Okra z Kurczakiem I marchewka
Skaldniki:
• 300g kurczaka bez kosci, ja uzylam udek
• 500g okry, obciete szypulki I pokrojona
• 2 spore marchewki, starte na grubych okach
• 1 cebula, kostka
• 2 zabki czosnku
• Przyprawy: sol, pieprz, kolendra mielona
• Olej do smazenia
Wykonanie:
1. w garnku posdmazyc cebule I czosnek. Dodac mieso pokrojone w kawaleczki, podsmazyc. Dodac przyprawy I starta marchew. Zalac szklanka wrzatku. Gotowac ok 15 min.
2. dodac okre I dotowac kolejne 10 min. Smacznego
5 March 2011
Marchewkowa Halva
Marchwiowa Halva
Przepis pochodzacy z Afganistanu. Spozywa sie to jako dodatek do sniadania, albo slodka przekaske… zawsze z chlebem! Dosc czesto kroluje na Ramadanowym sniadanku
Skaldniki:
• 4-5 marchewki
• Ghee lub maslo
• Szklanka lub wiece cukru
• Pol szklanki rodzynek ***
• Zmieliny kardamon
Wykonanie:
1. zetrzec marchew na duzych okach. W rondlu na masle lub ghee podsmazyc rodzynki, wyjac je I na tym samym oleju smazyc marchew – okolo 10 min. czesto mieszajac.
2. dodac cukier I kardamon I dusic tak dlugo az nie bedzie juz soku. Dodac rodzynki, dusic okolo 5 min.
3. podawac zimne, do naan’a, pity lub tostow.
*** zamiast rodzynek mozna dodac nasiona czarnuszki.
Subscribe to:
Posts (Atom)