8 July 2011
Asabia el Aroos – paluszki panny mlodej
Asabia el Aroos – paluszki panny mlodej
Afganska wersja baklavy, slodkich ciasteczek z orzechowym nadzieniem…
Skladniki:
• Slodki syrop: 2 ½ szklanki cukru, ½ szkl wody, sok z cytryny, woda pomaranczowa lub rozana, a jak nie ma: odrobima cynamonu sproszkowanego (lub kora) I/lub kardamon zielony
• filo pastry – ciasto filo, dostepne w wielu supermarketach swieze lub mrozone(odmrozic)
• maslo (sklarowane)
• Nadzienie; szklanka orzechow (ja uzywam wloskie, nerkowca, migdaly I pistacje ale mozna kazde – najlepiej pomieszac kilka)
• jajko
Wykonanie:
1. ugotowac syrop (wszystkie skladniki, okolo 20 min) I ostudzic
2. przygotowac nadzienie. Najlepiej wszystko razem wymieszac w malakserze, ew bardzo dorbno posiekac orzechy I wymieszac z cukrem.
3. ciasto Filo przyciac na kwadraty (tak ok 4x4cm) I aby nie obeschly – przykryc zwilzona sciereczka (ale nie zupelnie mokra)… uwazac na filo, bo jest bardzo delikatne.
4. brac kazdy kwadrat, lekko posmarowac maslem I przykryc kolejnym, na niego lyzeczka ukladac troche farszu, I zwijac jak cygara (podwijajac boki, aby farsz nie wyplynal)
5. ulozyc na blasze (najlepiej na papierze pergaminowym) I lekko posmarowac kazde “cygaro” ubeltanym jajkiem
6. piec ok 20 min az beda zloto-brazowe. Jeszcze cieple wkladac do syropu na chwile I ukladac na pulmisku.
7. idelanie pasuje do kawy czy herbaty… najlepiej gorzekiej
Subscribe to:
Posts (Atom)