Ulubione moich chlopcow "truskawianki" ;)
Skaldniki:
*550g maki pszennej
*1 jajko
*2 zoltka
*15g suszonych drozdzy albo 30g swiezych
*1 szklanka cieplego mleka
*lyzeczka soli
*lyzeczka soli
*3 lyzki cukru
*4 lyzki roztopionego masla
* owoce (jakie sie chce, truskawki, brzoskwinie, sliwki, maliny lub jagody), slodki twarozek...
* kruszonka (maka krupczatka, maslo, zoltko, cukier puder - wszystko zagniesc, kruszonka powinna byc sypka, jesli wyjdzie nam zbita to zamrozic i zamrozone ciasto zetrzec nad buleczkami)
* bialko na glazure
*4 lyzki roztopionego masla
* owoce (jakie sie chce, truskawki, brzoskwinie, sliwki, maliny lub jagody), slodki twarozek...
* kruszonka (maka krupczatka, maslo, zoltko, cukier puder - wszystko zagniesc, kruszonka powinna byc sypka, jesli wyjdzie nam zbita to zamrozic i zamrozone ciasto zetrzec nad buleczkami)
* bialko na glazure
Ja do wyrobu uzylam maszyny (pierw plynne, maka i drozdze na koniec). jak sie robi recznie, zrobic pierw zaczyn (troche mleka, lyzka cukru, rozkruszone drozdze - zostawic na ok 30min-1h). Potem wszystko wyrabiac, najlepiej ok 20 min - im dluzej tym ciasto bedzie pulchniejsze.
ciasto odlozyc na ok 1-1 1/2h w cieple miejsce.
ciasto odlozyc na ok 1-1 1/2h w cieple miejsce.
rwac male kuleczki, splaszczyc je i nakladac farsz. Dokladnie zlepic i zlepionym miejscem klasc na dno blachy. odstawic na ok 30 min do wyrosniecia, posmarowac nastepnie bialkiem jajka i posypac kruszonka i jak chcesz, cukrem. mozna ew po wystygnieciu posypac cukrem pudrem.
piec na pergaminie najlepiej ew wysmarowac blache i wysypac maka
piec w temp 160-180stC (zalezy od piekarnika, ja pieklam tak ok 170stC) ok 30 min - 40
piec na pergaminie najlepiej ew wysmarowac blache i wysypac maka
piec w temp 160-180stC (zalezy od piekarnika, ja pieklam tak ok 170stC) ok 30 min - 40