Skladniki:
1 dynia, obrana i pokrojona w spora kostke
1 duza cebula
3 zabki czosnku
1 puszka ciecierzycy/1 szklanka suchej (namoczona przez noc z soda, ugotowana w osolonej wodzie)
szpinak - 1-2 peczki
puszka pomidorkow
puszka mleka kokosowego/ew slodka smietanka 18%
kawalek startego imbiru
pol peczka kolendry swiezej
1-2 chilli - mozna pominac jesli danie jedza dzieci
sok z cytryny
przyprawy: dodac do smaku
nasiona kminu i kolendty ubic w mozdziezu ew kupic juz sproszkowane
sol i pieprz
kurkuma
Wykonanie:
podsmazyc cebule, czosnek, imbir i chili. dodac przyprawy oprucz soli. dodac puszke pomidorkow i poddusic ok 10 min. dodac ciecierzyce i dynie..posolic do smaku... gotowac do miekkosci. dodac mleko kokosowe. dodac na koncu poszatkowany NIE drobno szpinak, chyba ze uzywamy mlodych malych lisci to nie szatkujemy oraz dodac poszatkowana kolendre. na sam koniec doprawic sokiem z cytrynki
podawac z naan, bagietka lub ryzem... mozna dodac troszke jogurtu na bok albo ostre pickle/chutney
Dynia pizmowa (ang. butternut squash)
w przepisie mozna ja zastapic slodkim ziemniakiem jesli nie mozemy jej nigdzie kupic
No comments:
Post a Comment