1 January 2012

Ciasto drozdzowe z kruszonka, twarogiem i lukrem.


Skladniki: mozna zrobic z polowy skladnikow - bo przepis jest na bardzo duza blaszke
1kg maki pszennej (ja uzylam self raising)
1 szkl cukru
10dag swiezych drozdzy - cala kosteczka
1 1/2 szkl mleka
cukier waniliowy lub olejek
1 duza kostka masla (250g)-ja uzylam solonego
5 calych jajek
rodzynki i skorka pomaranczowa smazona
Skladniki na mase twarogowa:
2 kostki twarogu, ok 300g
cukier puder, pol szklanki
waniliowy aromat/olejek
2 zoltka
Skaldniki na kruszonke:
pol kostki masla lub margaryny
ok 2szkl maki, lub wiecej
2 lyzki cukru
2 zoltka
Lukier:
1/3 szklanki wrzatku
cukier puder, ok 3 szklanek - lukier ma byc dosc gesty


Wykonanie:
Z drozdzy, lyzki maki, cieplego mleka i lyzki cukru robimy zaczyn. odstawiamy na ok 20 min w cieple miejsce. Nastepnie wlac go do duzej miski, wsypac make, dodac jajka, cukier i aromat waniliowy. wyrobic troche i dodac rozpuszczone maslo. wyrabiac ok 8-10 min az bedzie lsniace. dodac nastepnie rodzynki i skorke pomaranczowa, wymieszac dokladnie i odstawic w cieple miejsce az podwoji obietosc, przykrywajac sciereczka. moje to potroilo obietosc :P.
zrobic mase serowa - utrzec wszystkie skladniki. zrobic kruszonke.
przygotowac blaszke - wysmarowac olejem i wysypac bulka tarta. rozgrzac piekarnik na 180stC. ciasto przelozyc do blaszki, wylozyc twarog i posypac kruszonka, odlozyc na ok 10-20 min, aby podroslo jeszcze troche. piec ok 50 min lub troche dluzej, patyczek musi byc suchy
jak ostygnie polac lukrem... smacznego :D

Banoffee Pie - slodka tarta z bananami, bita smietana i sosem toffee

bananowa rozkosz

Skladniki:
*** na spod ciasta:
* 100g niesolonego, roztopionego masla
* 250g ciasteczek lekkosolonych digestive - moga byc tez inne kruche ciasteczka
***na sos toffee:
*100g masla niesolonego
*100g ciemnego brazowego cukru
*puszka, ok 400ml, mleka slodzonego zageszczonego
*** dodatkowo
*4-5 bananow
*smietana kremowka (double cream)
*olejek waniliowy lub cukier waniliowy
*kakao albo starta ciemna czekolada

wykonanie:
* ciasteczka rozdrobnic i zmieszac z maslem. wylozyc na okragla blaszke do tarty albo tortownice tak aby powstaly dosc wysokie :progi"(zeby toffee nie wycieklo ;) ). zapiec w 180stC ok 10 min. schlodzic
* w garnuszku roztopic maslo, dodac brazowy cukier i mieszajac czesto poczekac az sie roztopi, dodac mleko slodzone z puszki. poczekac az sie zagotuje, na malym ogniu. wylac na ostudzone ciasto, i poczekac az bedzie zimne i stezeje.najlepiej w lodowce.
* ubic kremowke z olejkiem waniliowym. na ciasto polozyc pokrojone w plasterki banany, na to bita smietane, na gore banany i posypac kakao... smacznego

Afganskie Biriani

Skladniki:
*2 kubki sela basmati ryz - jest od dluzszy niz tradycyjny basmati, ale mozna tez i uzyc zwyklego basmatti
*0k 800g cieleciny z koscia, lub innego miesa
*2 duze poszatkowane cebule
* 3 zabki czosnku
*puszka pomidorow
*kawalek startego imbiru
*sol, garam masala, 2 buliony warzywne w kostce, troszke kurkumy
*ghee lub olej, ja wole vegi ghee
* 2 garsci spore rodzynek

Wykonanie:

ryz kilka razy przeplukac i namoczyc w zimnej wodzie najlepiej na ok godzine.
cebule podsmazyc z czosnkiem i imbirem, dodac pomidory i smazyc ok 5 min, dodac mieso i przyprawy bez soli i bulionu, smazyc ok 10 min. zalac woda aby dobrze przykryla mieso, dodac sol i kostki bulionowe - ma byc lekko przesolone. gotowac ok godziny lub dluzej, w zaleznosci od miesa - ja gotouje az bedzie mieso bardzo miekkie. jesli nadal jest sporo "zupy" odlac troche do kubka, ale nie wylewac, moze sie przydac.
odcedzic ryz, dodac do miesa, dodac rodzynki. woda ma przykryc ryz na ok pol centymetra. przemieszac kilka razy ale delikatnie. poczekac az sie woda zrowna z ryzem, zmniejszyc gaz na minimum, przyktyc garnek czysta sciereczka i na to przykrywke. gotowac ok 15-20 min az ryz bedzie ugotowany.
na poczatku nie zawsze moze wyjsc "sypki" to w zaleznosci ile wody sie dalo i jak dlugo sie gotowalo... ale za ktoryms razem wyjdzie idealny :P

ASH - makaron po afgansku


ASH - kluski/makaron w wersji afganskiej... moja wersja ;) (moze byc takze wersja zupy)

Skladniki:
* na sos miesny:
- ok 600g miesa mielonego wolowego lub baraniny'
-duza poszatkowana cebula
-3 zabki czosnku
-2 lyzki koncentratu pomidorowego
-sol, pieprz, kolendra mielona i chili
- 2 szklanki wody
-1/4szkl yellow spilt peas/ cieciorka polowki
* na makaron
-ja uzylam gotowego makaranu na lazanki - takie kwadraty, ale mozna grube nitki itp
ok 500g
-puszka ciecierzycy
-sol i pieprz czarny
-olej/oliwa/ghee
*dodatkowo podaje sie to orginalnie z jogurtem, ale mozna pominac

wykonanie:
**sos miesny:
podsmazyc cebule i czosnek, dodac mieso, przyprawy, koncentrat, yellow spilt peas i wode, gotowac ok 30 min, az bedzie wszystko miekkie. powinno byc sporo wody/sosu. jak jest za malo dodac wody, i lekko podgotowac.
**makaron ugotowac w dosc malej ilosci osolonej wody z tluszczem, nie odcedziac, ew zlac troszke wody ale ma byc nadal "mokre", dodac cieciorke i pieprz czarny, zagotowac na malym gazie, czesto ale delikatnie mieszajac.
** wylozyc makaron na duzy polmisek, na to wylac - jesli uzywamy- jogurt - cienka warstwe, i na to miesny sos... posypac swieza kolendra...