9 July 2012

Rogaliki z marmolada

pyszne...puszyste... lepsze niz z cukierni... idealne na sniadanko, do popoludniowej kawki... polecam!!!

Skladniki:
500g maki, ale 700 bedzie lepiej - latwiej sie beda lepic rogaliki
2 jajka
250ml jogurtu, lub kwasniej smietany
120g cukru
waniliowy aromat
100g masla - roztopionego
20g suszonych drozdzy
jajko z mlekiem na glazure
powidla sliwowe lub jakies inne ale nie za soczyste
lyzeczka soli


Wykonanie
wyrabialam w maszynie - kolejnosc: maslo, jajko, jogurt, cukier, sol, maka, drozdze suche. wyrabialo sie z wyrostem 1.30h ale ja jeszcze ponac 30 min dluzej dalam wyrosnac



Recznie - mieszamy make w misce z cukrem, drozdzami i sola. ubijamy jajko, dodajemy maslo do niego i jogurt i mieszamy. dodajemy do maki i dokladnie wyrabiamy. ok 10 min, moze troszke dluzej... przykrywamy sciereczka i pozwalamy ladnie urosnac...... ok 1.30-2h powinno starczyc

i dalej to juz....

brac kawalek ciasta, posypac blat maka, rozwalkowac na cienki placek, powstalypolozyc troszke powidel i zwijac aby powstaly rogaliki, ulozyc na blasze wylozonej pergaminem. posmarowac jajkiem z mlekiem. piec ok 20 min, w temp 160-170stC
zjadac :P

mozna z nich zrobic drozdzowki, posypac kruszonka :)

No comments:

Post a Comment