15 March 2011

Curry z rybka I warzywkami


Curry z rybka I warzywkami

Skladniki:
• biala morska chuda rybka, ja uzylam dorsza, pokrojona w duza kostke
• 4 lyzki oliwy lub oleju
• Duza cebula
• Papryka kolorowa, jak sie pokroi tak jest ok :D
• Duza marchew, talarki
• Pomidor duzy pokrojony w kostke ja dodalam pomidorki czeresniowe przekrojona na pol
• Kolendra swierza
• Tarty imbir
• Pol puszki mleka kokosowego
• Przyprawy: sol, listek curry, kmin rzymski (cumin) nasiona, platki chili, ew sw chili, mielona kolendra I kurkuma.

Wykonanie:
1. w duzym glebokim radlu (moze byc wok, duza gleboka patelnia) podgrzewamy olej I podsmazamy na nim kmin, chili I listki curry, przez jakies 40 sek. Dodajemy pokrojona cebule I reszte przypraw. Dodajemy imbir I pomidorki.
2. kiedy cebula bedzie miekka dodajemy marchewke, papryke I ew inne warzywka (brokuly, cukinie…). Zalewamy szklanka wody – lub wiecej aby dobrze przykryla warzywka.
3. jak marchew bedzie miekka, dodajemy mleko kokosowe I kolendre, zagotowujemy I dodajemy rybe… NIE mieszamy bo sie rybka rozleci, lekko ja przyciskamy aby przykryla sie sosem I gotujemy ok 10 min.
4. podajemy z ryzem, chlebem lyb tak lyzeczka z miseczk ;)