1 April 2013
Biriani z kurczakiem i warzywami
Skladniki:
2 szkl ryzu basmati, uzylam sella golden basmati, namoczony przez godzine.
1 duza piers z kury
cynamon kora w calosci, kawalek
imbir, czosnek i cebula - starte
cebula duza poszatkowana w piorka
rodzynki
papryke, marchewke, groszek i ziemniaki - co sie da, pokroic w kostke
przyprawy: sol, pieprz, odrobina kurkumy i kmin rzymski w calosci
ghee
wykonanie:
podsmazyc cebule, czosnek i imbir, dodac kmin i po ok 5 min dodac piers z kurczaka w calosci. dodac reszte przypraw i gotowac ok 15min. wyciagnac piers i pokroic w kawaleczki. bulion przecedzic. podsmazyc na brazowo cebule-piorka, dodac bulion i warzywa - bez ziemniakow. zagotowac ok 5 min. dodac ziemniaki i mieso, gotowac ok 3 min do 5 az ziemniaki prawie beda miekkie. dodac przecedzony pozadnie ryz i rodzynki, dosolic jesli trzeba. bulionu musi byc na ok pol cm do cm (ok 1cm jesli nie moczylismy ryzu)... zagotowac do momentu az bulion zrowna sie z poziomem ryzlu. przemieszac delikatnie i zmniejszyc na minimum ogien. garnek przykryc sciereczka i na to pokrywke. gotowac ok 10-15 min albo do momentu az ryz bedzie miekki, ale NIE rozwalajacy sie ;)
jesli sie zciapcia znaczy ze za duzo wody bylo
jesli po 15 min nadal bedzie twardy a bulionu nie bedzie juz w garnku dodac troche wody lub jesli mamy odlozony bulion.
z przypraw mozna dodac takrze curry, chili... ja robilam bardzo lagodna wersje.
Subscribe to:
Posts (Atom)