1 January 2012

Ciasto drozdzowe z kruszonka, twarogiem i lukrem.


Skladniki: mozna zrobic z polowy skladnikow - bo przepis jest na bardzo duza blaszke
1kg maki pszennej (ja uzylam self raising)
1 szkl cukru
10dag swiezych drozdzy - cala kosteczka
1 1/2 szkl mleka
cukier waniliowy lub olejek
1 duza kostka masla (250g)-ja uzylam solonego
5 calych jajek
rodzynki i skorka pomaranczowa smazona
Skladniki na mase twarogowa:
2 kostki twarogu, ok 300g
cukier puder, pol szklanki
waniliowy aromat/olejek
2 zoltka
Skaldniki na kruszonke:
pol kostki masla lub margaryny
ok 2szkl maki, lub wiecej
2 lyzki cukru
2 zoltka
Lukier:
1/3 szklanki wrzatku
cukier puder, ok 3 szklanek - lukier ma byc dosc gesty


Wykonanie:
Z drozdzy, lyzki maki, cieplego mleka i lyzki cukru robimy zaczyn. odstawiamy na ok 20 min w cieple miejsce. Nastepnie wlac go do duzej miski, wsypac make, dodac jajka, cukier i aromat waniliowy. wyrobic troche i dodac rozpuszczone maslo. wyrabiac ok 8-10 min az bedzie lsniace. dodac nastepnie rodzynki i skorke pomaranczowa, wymieszac dokladnie i odstawic w cieple miejsce az podwoji obietosc, przykrywajac sciereczka. moje to potroilo obietosc :P.
zrobic mase serowa - utrzec wszystkie skladniki. zrobic kruszonke.
przygotowac blaszke - wysmarowac olejem i wysypac bulka tarta. rozgrzac piekarnik na 180stC. ciasto przelozyc do blaszki, wylozyc twarog i posypac kruszonka, odlozyc na ok 10-20 min, aby podroslo jeszcze troche. piec ok 50 min lub troche dluzej, patyczek musi byc suchy
jak ostygnie polac lukrem... smacznego :D

5 comments: