1 January 2012

ASH - makaron po afgansku


ASH - kluski/makaron w wersji afganskiej... moja wersja ;) (moze byc takze wersja zupy)

Skladniki:
* na sos miesny:
- ok 600g miesa mielonego wolowego lub baraniny'
-duza poszatkowana cebula
-3 zabki czosnku
-2 lyzki koncentratu pomidorowego
-sol, pieprz, kolendra mielona i chili
- 2 szklanki wody
-1/4szkl yellow spilt peas/ cieciorka polowki
* na makaron
-ja uzylam gotowego makaranu na lazanki - takie kwadraty, ale mozna grube nitki itp
ok 500g
-puszka ciecierzycy
-sol i pieprz czarny
-olej/oliwa/ghee
*dodatkowo podaje sie to orginalnie z jogurtem, ale mozna pominac

wykonanie:
**sos miesny:
podsmazyc cebule i czosnek, dodac mieso, przyprawy, koncentrat, yellow spilt peas i wode, gotowac ok 30 min, az bedzie wszystko miekkie. powinno byc sporo wody/sosu. jak jest za malo dodac wody, i lekko podgotowac.
**makaron ugotowac w dosc malej ilosci osolonej wody z tluszczem, nie odcedziac, ew zlac troszke wody ale ma byc nadal "mokre", dodac cieciorke i pieprz czarny, zagotowac na malym gazie, czesto ale delikatnie mieszajac.
** wylozyc makaron na duzy polmisek, na to wylac - jesli uzywamy- jogurt - cienka warstwe, i na to miesny sos... posypac swieza kolendra...

No comments:

Post a Comment