1 January 2012

Afganskie Biriani

Skladniki:
*2 kubki sela basmati ryz - jest od dluzszy niz tradycyjny basmati, ale mozna tez i uzyc zwyklego basmatti
*0k 800g cieleciny z koscia, lub innego miesa
*2 duze poszatkowane cebule
* 3 zabki czosnku
*puszka pomidorow
*kawalek startego imbiru
*sol, garam masala, 2 buliony warzywne w kostce, troszke kurkumy
*ghee lub olej, ja wole vegi ghee
* 2 garsci spore rodzynek

Wykonanie:

ryz kilka razy przeplukac i namoczyc w zimnej wodzie najlepiej na ok godzine.
cebule podsmazyc z czosnkiem i imbirem, dodac pomidory i smazyc ok 5 min, dodac mieso i przyprawy bez soli i bulionu, smazyc ok 10 min. zalac woda aby dobrze przykryla mieso, dodac sol i kostki bulionowe - ma byc lekko przesolone. gotowac ok godziny lub dluzej, w zaleznosci od miesa - ja gotouje az bedzie mieso bardzo miekkie. jesli nadal jest sporo "zupy" odlac troche do kubka, ale nie wylewac, moze sie przydac.
odcedzic ryz, dodac do miesa, dodac rodzynki. woda ma przykryc ryz na ok pol centymetra. przemieszac kilka razy ale delikatnie. poczekac az sie woda zrowna z ryzem, zmniejszyc gaz na minimum, przyktyc garnek czysta sciereczka i na to przykrywke. gotowac ok 15-20 min az ryz bedzie ugotowany.
na poczatku nie zawsze moze wyjsc "sypki" to w zaleznosci ile wody sie dalo i jak dlugo sie gotowalo... ale za ktoryms razem wyjdzie idealny :P

1 comment:

  1. Zrobiłam po raz pierwszy i wyszło pyszne i sypkie. Dzięki za ten przepis :)

    ReplyDelete