22 January 2012

SHEER PAYRA -- Afganskie Mleczne "cukiereczki"

tradycyjne slodkosci podawane do herbaty... czesto robi sie je z okazji narodzin dziecka... jest wiele opcji, mozna zrobic z lub bez orzeszkow a takze dodac szczypte szafranu aby mialy sliczny zoltawy kolor...

Skaldniki:
* 1 szklanka mleka w proszku
* 2 1/4 szklanki cukru
* 1 lyzeczka rody rozanej
* szczypa kardamonu
mozna dodac takze posiekane orzechy - wloskie, pistacje...

Wykonanie:
cukier w garnuszku roztopic z 10 lyzkami wody. lekko zagotowac, ale nie przypalic!! ;) az calkowicie sie rozpusci... sciagnac z gazu, dodac mleko, kardamon i wode rozana. wymieszac dokladnie... dodac orzeszki i przelozyc od razu do naczynia kwadratowego o wymiarach ok 5x5 cm (moze byc polmisek) wysmarowanego olejem. zostawic az bedzie zimne. pokroic w male kosteczki, kawaleczki... mozna przehcowywac w lodowce, szczelnie zamknietym opakowaniu...

idealnie pasuje do zielonej herbaty z kardamonem -- bez cukru ;)

No comments:

Post a Comment