1 January 2012

Banoffee Pie - slodka tarta z bananami, bita smietana i sosem toffee

bananowa rozkosz

Skladniki:
*** na spod ciasta:
* 100g niesolonego, roztopionego masla
* 250g ciasteczek lekkosolonych digestive - moga byc tez inne kruche ciasteczka
***na sos toffee:
*100g masla niesolonego
*100g ciemnego brazowego cukru
*puszka, ok 400ml, mleka slodzonego zageszczonego
*** dodatkowo
*4-5 bananow
*smietana kremowka (double cream)
*olejek waniliowy lub cukier waniliowy
*kakao albo starta ciemna czekolada

wykonanie:
* ciasteczka rozdrobnic i zmieszac z maslem. wylozyc na okragla blaszke do tarty albo tortownice tak aby powstaly dosc wysokie :progi"(zeby toffee nie wycieklo ;) ). zapiec w 180stC ok 10 min. schlodzic
* w garnuszku roztopic maslo, dodac brazowy cukier i mieszajac czesto poczekac az sie roztopi, dodac mleko slodzone z puszki. poczekac az sie zagotuje, na malym ogniu. wylac na ostudzone ciasto, i poczekac az bedzie zimne i stezeje.najlepiej w lodowce.
* ubic kremowke z olejkiem waniliowym. na ciasto polozyc pokrojone w plasterki banany, na to bita smietane, na gore banany i posypac kakao... smacznego

1 comment: