24 February 2011

Pakora warzywna


Pakora warzywna – “placki” warzywne z maki z ciecierzycy
Przekaska popularna od Afganistanu po Indie… rozni sie tylko dodatkiem przypraw… jest wiele opcji, w ciescie mozna maczac kawaleczki piersi kurczaka, lub rozne warzywa – kalafior, brokuly czy papryke…

Skladniki:

• 2 szk maki z ciecierzycy (gram flour, besam)
• peczek szpinaku
• troche wody
• duza cebula
• peczek kolendry
• 2 duze ziemniaki
• Przyprawy: kurkuma, kolendra nasiona, kmin rzymski, sol I pieprz, mozna chili.
• Olej do glebokiego smazenia

Wykonanie:

1. cebule pokrocic w polksiezyce, poszatkowac szpinak I kolendre. Ziemniaki obrac I pokroic w cieniutkie plastry (ja dodatkowo je parze we wrzatku)
2. w misce wymieszac wszystko z maka z ciecierzycy, dodac wode, jak trzeba wiecej maki. I przyprawy
3. rozgrzac w radlu olej, I lyzka nakladac porcje, smazyc az beda zlote, odsaczyc na papierze lub recznikach.
4. podawac z przyprawionym jogurtem, chutney…


** Make z ciecierzycy mozna dostac w sklepach ze zdrowa zywnosia, sklepach typu "kuchnie swiata" i na stoiskach z egzotyczna zywnoscia w niektorych supermarketach (w Polsce)

No comments:

Post a Comment