3 March 2011


Kruche slimaczki

Skladniki:
• ciasto francuskie, swieze lub mrozone (puff pastry)
• cukier brazowy
• orzechy zmielone (ja dalam migdaly i laskowe)
• jajko, dobrze zbeltane
• mozna dodatkowo do posypania uzyc cukru duzy krysztal – jak ktos lubi slodsze**

Wykonanie:
1. rozgrzac piekarnik do 18st C.
2. na blacie posypanym lekko maka rozwalkowac (jelsi nie jest juz rozwalkowane) ciasto fransuskie.
3. na ciasto wysypac brazowy cukier I orzechy, dobrze rozlozyc… zwinac w rulonik ciasto I pokroic na 1 cm kawalki. Mozna zwijac z obu stron taka by na srodku sie “spotkaly”. Kazde ciastko wylozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Kazde ciastko posmarowac rozbeltanym jajkiem.** mozna posypac grubym cukrem.
4. piec okolo 40-50 min az bedzie zlote – sprawdzic pod spodem czy jest dopieczone. Smacznego :D

*** nadzienie moze byc rozne. Mozna samym cukrem, gestym budyniem z rodzynkami a nawet na slono/ostro – z miesem mielonym czy przyprawami ()
Fenel, cumin I chili…

No comments:

Post a Comment