31 December 2010
Maamoul
Maamoul
Arabskie kruche ciasteczka z nadzieniem daktylowym, morelowym badz orzechowym…
Ja daje na oko, make pol na pol (powiedzmy 3 szkalnki takiej I 3 takiej) – sa dwa stopnie wyrobu ciasta!!!!
1. Stopien
Skladniki:
• semolina drobna (fine, inaczej cream flour, droban kasza manna – blyskawiczna)
• maka zwykla
• szczypta soli
• maslo (250g) miekkie
wszystkie skladniki dokladnie mieszamy ze soba. Jak trzeba dodajemy make I semolina – zawsze po tyle samo… powstanie nam kulka (tak jak przy kruchym ciescie) wkaldamy kulke ciasta do pojemnika I zamykamy I zostawiamy najlepiej na nos w lodowce (ok 8h min)
Nadzienie daktylowe: (nadzienie mozemy wyrobic wczesniej I przechowac w lodowce)
• masa daktylowa (dostepna w arabskich marketach, “paki shopie” ;) )- jest strasznie twarda wiec ja ja do mikrofalowki na minutke wkladam I latwo sie wyrabia potem
• lyzeczka nasion kopru wloskiego (nie trzeba ale daje aromacik)
• Oliwa z oliwek albo zwykla
**mase daktylowa wyrabiamy z odrobina oliwy I dodajemy nasionka. “rwiemy” odrobinke nadzienia I formujemy kuleczki (takie jak duzy orzech laskowy).
**jesli nie mamy masy daktylowej, mozna badrzo drobno pokroic daktyle bez pestek albo zrobic mase w malakserze.
Nadzienie Orzechowe: (robilam zaraz przed wkaldaniem nadzienia do ciasta)
• dowolne orzechy (migdaly, laskowe, ziemne, pistacje, wloskie, wiorki kokosowe)
• jajko (cynk od siostry Madiny)
• mielony kardamon
• miod lub cukier
** orzechy mielimy o laczymy z reszta… naoliwiamy dlonie, formujemy DELIKATNIE kuleczki
Nadzienie Morelowe: (mozna przechowywac dluzej, jak daktylowe)
• ja kupuje juz gotowa mase, jest strasznie twarda I lepiaca I ciagnaca sie. Tez ja podgrzewam aby latwo sie wyrobila, wyrabiam z oliwa z oliwek (ale nie extra virgin)
• mozna morele bez pestek zmielic I z odrobina oliwy wyrobic
** na naoliwionych dloniach wyrabiamy kuleczki (nie beda rowne :P )
2. Stopien wyrobu ciasta.
Skladniki:
• gorace mleko (3/4 szklanki)
• suche drozdze (1/2 lyzeczki)
• cukier (1/2 lyzki)
• cukier waniliowy
• papier do pieczenia
** mleko, drozdze I cukier laczymy I odstawiamy na 5 min
**do ciasta dodajemy sukier waniliowy I rozczyn drozdzy (jesli ciasto bedzie za zadkie po wymieszaniu dodajemy 2 lyzki semoliny I 2 lyzki maki I tak do czasu az bedzie ono miekkie I gladkie) – WYRABIAMY OCZYWISCIE RECZNIE. Odstawiamy na 15 min aby “odpoczelo”.
** z ciasta zrobic kulki – minimum 2x wieksze niz te z nadzienia. W kazda kulke wkladamy nadzienie I zlepiamy dokladnie. Lekko przyklapujemy na deseczce I widelcem robimy wzorki. Ja uzywam specjalnej praski do ciasteczek (przywieziona z KSA), wkaldam w nia kulke I na sciereczce “wybijam” I uklasam na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
** piecze sie okolo 20 min az beda zlote (sprawdzic pod spodem aby byly dopieczone). Na 160st (gas mark3). Mozna posypac cukrem pudrem.
Smacznego I milej zabawy :P
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
O, duzo maki u Ciebie w przepisie. Sliczne masz foremki, one sa polaczone w jedna, 3 ciastka naraz robia?
ReplyDelete