31 December 2010

Kruche ciasteczka “babuni”


Kruche ciasteczka “babuni”

Skladniki:
• 3 szklanki maki krupczatki
• Kostka masla (250g)
• 2 zoltka
• 2 duze lyzki gestej kwasniej smietany
• ½ szklanki cukru (moze byc brazowy)
• 2 cukry waniliowe
Potrzebny bedzie tez papier do pieczenia (wielokrotnie mozna uzyc, ja na jednym arkuszu-dociety do blaszki, pieke wszystkie ciasteczka)

Przygotowanie:
1. wszystkie skladniki wyrabiamy na jednolita mase… zawijamy w folie albo wkladamy do woreczka I na ok 2 godziny do zamrazalnika.
2. wychlodzone ciasto dzielimy na czesci I rozwalkowujemy dosc cienko, wycinamy ksztalty (ja uzywam foremek) (wartomiec w zapasie troche maki aby ciasto nie przylegalo do walka I deski)
3. wyciete ksztalty ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia I pieczemy w temp 160 st (gas mark 3) okolo 15 min – az beda lekko zlote.
4. wyciagamy I czekamy az ostygna… mozna ozdobic cukrem pudrem lub lukrem albo dobra czekoladowa polewa…. I posypac wiorkami kokosowymi
5. w blaszanym pudelku beda swieze nawet kilka tygodni.

1 comment:

  1. Ladnie prezentujace sie ciacha :)) i tylko z zoltkami, do wyprobowania!

    ReplyDelete