22 January 2012

DOLMA BARG-E-KARAM (dolma z lisci kapuchy ;) )

afganska wersja dolmy, czyli naszych golabkow :P

skladniki:

* 400g miesa mielonego, wolowe lub z owieczki
* 2 cebulki, drobno poszatkowane
* 8-12 lisci kapusty, spazonej, wykrojone lyka
* 10 lyzek ryzu, krotkoziarnisty najlepiej
* mielona kolendra, sol i pieprz - do smaku

Wykonanie:

ryz oplukac, i zalac woda, na 30 min.
miesko i cebule posdmazyc az zbrazowieje. dodac sol i pieprz i kolendre, dodac ryz i dusic ok 10 -15 min. mozna dodac troszke wody.
spory garnek, wylozyc pozostalymi liscmi.w ladne i wieksze liscie zawijac farsz jak na tradycyjne golabki i ukladac w garnku. zalac woda, do polowy. mozna dodac troche kurkumy, dla koloru. posolic. gotowac ok 10-15 min, az kapusta bedzie miekka... Smacznego :)

No comments:

Post a Comment