19 August 2011


Firnee – aromatyczny deser mleczny
Afganska wersja budyniu, o wyrazistym korzennym smaku I nutce rozanej.

Skladniki: (6 porcji)
• 3 szklanki mleka pelnego
• 2-3 lyzki lub wiecej cukru
• ½ szklanki maczki/skrobi kukurydzianej (mysle ze mozna zastapic maczka ziemniaczana)
• ¼ szklanki wody
• ½ szklanki zblanszowanych I poszatkowanych migdalow/platki migdalowe beda w sam raz
• ¼ - ½ lyzeczki mielobego kardamonu zielonego
• 2 lyzki wody rozanej **

** mozna pominac, jesli nie jest dostepna

Wykonanie:
1. mleko zagotowac z cukrem, kardamonem I woda rozana
2. w miseczce rozmieszac skrobie z woda
3. wlac mieszanke do mleka, mieszac ciagle, aby nie przypalilo sie, I nie bylo grudek… zagotowac jak zgestnieje ok 2 min
4. dodac migdaly lub inne orzechy
5. przelac do salaterek I poczekac az ostygna… smacznego

2 comments:

  1. brzmi smakowicie, bedzie sie probowac :)

    ReplyDelete
  2. a propo maki ziemniaczanej, uzyc jej mniej, kolezanka robila z nia i jej za geste wyszlo...

    ReplyDelete