16 June 2011

Gosh Feel – ucho slonika, slodkie Pastry


Gosh Feel – ucho slonika… slodkie smazone afganskie ciasteczka….
Skaldniki:
• 2 jajka
• 2 lyzki cukru
• ¼ lyzki soli
• ½ szklanki mleka
• 4 lyzki oleju
• 2 ½ szkalnki maki pszennej plus cos do wyrobienia
• ½ lyzeczki mielonego kardamonu
• Olej do glebokiego smazenia
• cukier puder

Wykonanie:
1. jajka ubic, dodac cukier I sol I wymieszac. Dodac mleko I olej, dodac pol maki I wymieszac, dodac kolejne pol.
2. wyrobic recznie ciasto, podsypujac makka, ma byc sprezyste, swiecace I lekko kleiste. Wlozyc do lodowki na 2h.
3. z ciasta rwac male kuleczki I rozwaklowac na spore placuszki. Aby nie wysychaly jak robimy tak z reszta ciasta przykryc sciereczka.
4. rozgrzac olej I na goracy delikatnie wkldac ciasteczka, smazyc az beda zlote. Wyciagnac I odsaczyc na papierze. Ciasteczka w smazeniu nabiora “poduszkowatego” ksztaltu albo bedzie kilka babli.
5. cukier puder wymieszac z kardamonem I posypac ciasteczka. Jesc na cieplo lub zimno 
6. ew mozna cieple ciasteczka maczac w cukrowym syropie I posypac zmielonymi pistacjami.

8 comments:

  1. Mniam zrobię dzisiaj te pyszności:) cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga. Uwielbiam kuchnię indyjską:)

    ReplyDelete
  2. akurat to jest przepis Afganski, choc i w Indiach czesto smazy sie slodycze na oleju ;)
    polecam te ciasteczka - uzalezniaja :D

    ReplyDelete
  3. z wielką chęcią skosztowałabym takich słodkości;)

    ReplyDelete
  4. Zrobilam dzis dla dzieciakow,sa boskie.bardzo smaczne.Super ,ze trafilam na Twojego bloga.

    ReplyDelete
  5. ciesze sie ze smakuja :)
    moj starszy synek to je pochlania... no i mlodszy tez cos tam prubuje :)

    ReplyDelete
  6. A ja myslalam, ze to perskie ciastka :D
    Ja jestem nedzna jesli chodzi o wyrabianie i ocenianie ciasta - jak dlugo tak na oko sie wyrabia?

    ReplyDelete
  7. bo to sa niejako perskie ciastka... Afganczycy, tzn znaczna czesc to Persowie ;)

    ReplyDelete
  8. Uwielbiam te ciasteczka! Pycha!!! Ślicznie Tobie wyszły :)

    ReplyDelete