16 June 2011

Warzywne Curry


Warzywne Curry

Skaldniki:
• 2 marchewki, talarki
• 2 kolorowe papryki, pokrojone
• 2 cebule, poszatkowane
• 2 zabki czosnku, starte lub pokrojone
• 2cm swiezego imbiry, startego
• 2 male zielone cukinie, talarki… jesli uzywamy duze, to kroimy w kostke
• Male ziemniaczki, moga byc mlode, pokrojone na pol lub 4 I podgotowane lekko ale nie miekkie, najlepiej NIE OBRANE
• Szkalna groszku zielonego
• Kilka rozyczek kalafiora
• 200g zielnej lub zoltej fasolki szparagowej, pokrojona
• Mozna dodac baklazana, kostka (mi zabrako w lodowce :P)
• Peczek kolendry, poszatkowany
• Puszka pomidorkow lub 4 duze, pokrojone w kostke
• Przyprawy: sol, curry, kurkuma, kmin rzymski mielony I nasiona mielone kolendry… mozna dodac inne, jakie sie lubi
• Mozna dodac swierze luc suszone chili
• Olej do smazenia, albo ghee
• Sok z cytrynki, ew do podania kawalki cytryny

Wykonanie:
1. gotujemy ziemnaki w lekko osolonej wodzie az beda lekko miekkie ale nie zupelnie.
2. w garnku podsmazamy cebule, dodajemy imbir I czosnek. Smazymy ok 5 min, dodajemy przyprawy I zasmazamy ok 40 sekund. Dodajemy pomidory I dusimy ok 5 min.
3. dodajemy marchewke, fasolke szparagowa, kolendre I papryke. Dusimy ok 10 min. sosajemy groszek I kalafiora, po 2 min dodajemy cukinie. Zalewamy odrobina wody.
4. jak warzywka beda miekkie, dodajemy ziemniaki I lekko mieszamy, dusimy ok 5 min, jak trzeba solimy… mozna doprawic sokiem z cytryny albo na talerzu podac kawalki cytrynek.
5. podawac jako dodatego do dania glownego albo uzyc jako danie glowne, z ryzem lyb chlebem naan lub chapatti.

No comments:

Post a Comment