
Humus – pasta z ciecierzycy, wersja cytrynowo-kolendrowa
Skladniki:
• Puszka ciecierzycy (cieciorka) ew 1 szklanka suchej ciecierzycy **
• 2 zabki czosnku
• Peczek kolendry
• Sok z cytryny
• Thanina – pasta z sezamu***
• Oliwa z oliwek
• Sol do smaku
** ciecierzyce moczymy w duzej ilosci wody przez noc, po czym gotujemy ok 3godzin (lub wiecej) az bedzie miekka
*** jesli nie mamy thaniny to dodac troche wiecej oliwy z oliwek
Wykonanie:
Wszystko wkladamy do robota kuchennego z ostrzami I mieszamy az bedzie pasta… doprawiamy sokiem z cytryny I sola ile trzeba…
• mozna nie dodawac cytryny I kolendry I podawac paste sama.. albo dodac swieze chili, salate rokiette…
• podawac do tego chleb naan, bagietke albo uzyc do kanapek….
Witam mam pytanie czy zamiast Tahiny można dodać odrobinę oleju sezamowego ???
ReplyDeletePozdrawiam
Panoramo, pozwol, ze ja odpowiem na twoje pytanie - nie. :) Tahini nadaje gestosci i smaku. Olej to juz nie to samo:) raczej dodaje sie oliwy z oliwek. Chyba, ze Hanka juz probowala a ja nie wiem:)
DeleteHanka a gdzie seler?:D:D:D
Seler... obok, gdzies :D
ReplyDeleteThanina musi byc.. nei wiem, czy mozna np zmielic nasiona sezamu i zrobic ja -- bo wkoncu to sa zmielone nasiona sezamu.....
mysle ze jak juz nie masz tego - to sama oliwa z oliwek... bedzie moze to troszke ubozsze w smaku --- ale zje sie :D