6 July 2011

Humus, pasta z cieicorki


Humus – pasta z ciecierzycy, wersja cytrynowo-kolendrowa

Skladniki:
• Puszka ciecierzycy (cieciorka) ew 1 szklanka suchej ciecierzycy **
• 2 zabki czosnku
• Peczek kolendry
• Sok z cytryny
• Thanina – pasta z sezamu***
• Oliwa z oliwek
• Sol do smaku

** ciecierzyce moczymy w duzej ilosci wody przez noc, po czym gotujemy ok 3godzin (lub wiecej) az bedzie miekka
*** jesli nie mamy thaniny to dodac troche wiecej oliwy z oliwek

Wykonanie:

Wszystko wkladamy do robota kuchennego z ostrzami I mieszamy az bedzie pasta… doprawiamy sokiem z cytryny I sola ile trzeba…

• mozna nie dodawac cytryny I kolendry I podawac paste sama.. albo dodac swieze chili, salate rokiette…
• podawac do tego chleb naan, bagietke albo uzyc do kanapek….

3 comments:

  1. Witam mam pytanie czy zamiast Tahiny można dodać odrobinę oleju sezamowego ???
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panoramo, pozwol, ze ja odpowiem na twoje pytanie - nie. :) Tahini nadaje gestosci i smaku. Olej to juz nie to samo:) raczej dodaje sie oliwy z oliwek. Chyba, ze Hanka juz probowala a ja nie wiem:)


      Hanka a gdzie seler?:D:D:D

      Delete
  2. Seler... obok, gdzies :D

    Thanina musi byc.. nei wiem, czy mozna np zmielic nasiona sezamu i zrobic ja -- bo wkoncu to sa zmielone nasiona sezamu.....

    mysle ze jak juz nie masz tego - to sama oliwa z oliwek... bedzie moze to troszke ubozsze w smaku --- ale zje sie :D

    ReplyDelete