5 March 2011
Marchewkowa Halva
Marchwiowa Halva
Przepis pochodzacy z Afganistanu. Spozywa sie to jako dodatek do sniadania, albo slodka przekaske… zawsze z chlebem! Dosc czesto kroluje na Ramadanowym sniadanku
Skaldniki:
• 4-5 marchewki
• Ghee lub maslo
• Szklanka lub wiece cukru
• Pol szklanki rodzynek ***
• Zmieliny kardamon
Wykonanie:
1. zetrzec marchew na duzych okach. W rondlu na masle lub ghee podsmazyc rodzynki, wyjac je I na tym samym oleju smazyc marchew – okolo 10 min. czesto mieszajac.
2. dodac cukier I kardamon I dusic tak dlugo az nie bedzie juz soku. Dodac rodzynki, dusic okolo 5 min.
3. podawac zimne, do naan’a, pity lub tostow.
*** zamiast rodzynek mozna dodac nasiona czarnuszki.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
gajarkahalva jest niejadalna ja nienawidze jak 99% slodyczy z rejonu BW i desilandow
ReplyDeletehehe Maria :D ja tez nie przepadam ale wiekszosc tamtejszychto uwielbia :P
ReplyDelete