5 January 2011

Zupa z czerwonej soczewicy


Zupa z czerwonej soczewicy

Pyszna, Tania I syta….. w krajach arabskich uwazana za “jadlo” ubogich.. a sama nie wiem dlaczego??!!! Czesto spozywana na sniadanie 

Skladniki: (ja jak zwykle na oko :P)
• soczewica czerwona (ok duzego kubka)
• duza poszatkowana cebula
• 3 zabki czosnku
• Bullion w kostce lub swiezy
• Przyprwy: sol, kurkuma I gram masala
• Pouszka pomidorkow lub lyzka koncentratu
• Kolendra swieza
• Jogurt I cytryna do podania


1. Cebule podsmazamy na oleju z czosnkiem. Dodajemy pomidorki I poszatkowana kolendre I przyprawy. Dusimy ok 10 min.
2. dodajemy soczewice I zalewamy wrzatkiem. Tak aby dobrze przykryc soczewice (miec wiecej wody w zapasie bo jak bedzie za geste dolewamy). Dodajemy kostke bulionowa (jelsi uzywamy swiezego bulionu to nie dajemy wody – no chyba ze trzeba :P )
3. gotowac ok 15-25 min az soczewica bedzie miekka. Podawac (ja dodatkowo uzywam blendera aby wyszedl gesty krem, ale nie trzeba). Podawac z jogurtem cytryna I chlebkiem… jako danie glowne, dodatek albo na sniadanko…

3 comments:

  1. Assalem aleykum.Musi byc pyszna..ja robie podobna ,ale z zielonej i brazowej lub zoltej soczewicy..cos trudno tu dostac czerwona a szkoda bo jest najsmaczniejsza :P

    ReplyDelete
  2. z zielonej tez robie, roznica tylko ze dluzej trzeba gotowac, ewentualnie mozna namoczyc na noc - to szybciej bedzie...
    ale ogolnie najbardziej lubie czerwona.. u nas, czyli w UK, mozna kupic w 10kg opakowaniach ;P wiec latwo dostac... i tania...

    ReplyDelete
  3. mniam mniam
    mashallah kuchareczko:)

    ReplyDelete