5 January 2011
slowko o kminie i kolendrze
Kmin rzymski (cumin) [NIE mylic z kminkiem]
Male nasionka w ksztalcie “pol-ksiezyca”o cudownym cieplym a zarazem mocnym I ostrym korzennym aromacie. To jest jedno z przypraw ktore prawie zawsze uzywam…
Nieodzowny w kuchni indyjskiej, bardzo czesto uzywany w kuchni arabskiej, polnocno-afrykanskiej, meksykanskiej… ale takze polskim daniom nadaje tajemniczy smak… Polecam do kotletow mielonych, ciezkich dan np bigosu, gulaszu wolowego albo do kurczaka z grila… Idealny do dan z ciecierzycy (np. Humus czy falafel), do pieczywa, chili coc care, do niektorychpotraw z ryb (zmielonym kminem lekko posypac fileta z ryby, posolic I popieprzyc, w panierke I na patelnie…pycha) I najrozniejszych dipow, czy czatni.
Kmin rzymski pochodzi z Azji Zachodniej i ma bardzo dluga historie. Egipcjanie znali go już przed 5000 lat. W kuchni greckiej i rzymskiej byl bardzo wazna przyprawa. Z tego okresu pochodzi okreslenie „kmin rzymski”. Dzisiaj uprawiany jest glownie w Indiach, Iranie, Indonezji, Chinach i krajach południowych basenu Morza Srodziemnego.
Kolendra
Nasiona kolendry sa to suszone jagody ziela kolendry, ale niewielkie podobienstwo w smaku swiezej kolendry. Nasiona mozna kupic w calosci lub w postaci proszku. Mielona kolendra jest skladnikiem wielu mieszanek przyprawowych np garam masala i Harissa.
Kolendra idealnie nadaje sie w Polskiej kuchni gdzie uzywamy duzo miesa.. Idealna do kotletow mielonych, sosow, zup (szczypta do barszczu bialego, grochowki), gulaszu, pieczonego miesa czy domowego chleba. Sprawdza sie w mieszankach grilowych. Dodaje sie ja do korzennych ciast (np. piernika). Niezastapiona do dan z roslin straczkowych (soczewicy czy ciecierzycy), kapusty czy dyni.
Kolendra pochodzi z wschodnich obszarow basenu Morza Srodziemnego. Dzisiaj jest uprawiana w wielu krajach. Walory smakowe i lecznicze kolendry są znane juz od 3000 lat. Hipokrates „ojciec medycyny” stosował kolendre jako lekarstwo. Rzymianie zabrali kolendre na swoje wyprawy do przyprawiania chleba i w ten sposob rozpowszechnili ja w Europie.
Nasiona kolendry charakteryzuja sie lagodno-korzennym, słodkim, orzechowym, lekko palacym smakiem. Ziele kolendry jest bardzo popularne w Azji, Afryce i Ameryce Lacinskiej.
Swieza kolendra ma zupelnie inny smak niz nasiona: swiezy, korzenny, z lekko cytrynową nutą. Przeciwnicy kolendry w swiezej postaci rozpoznają ją po mydlanym zapachu. Jednak trzeba czasu by ja docenic… Ja jestem uzalezniona
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment