7 January 2011

Szarlotka


Szarlotka


Skladniki:
• 600g maki + do wyrabiania
• 200g masla lub margaryny
• 150g cukru i lyzeczka proszku do pieczenia
• Cukier waniliowy
• 2 zoltka
• 1 ½ kg jablek, startych
• Lyzeczka cynamonu
• cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. make, zoltka, maslo, cukry laczymy razem aby nie bylo grudek. Wkladamy do lodowki na godzine.
2. jablka obieramy I trzemy, zasmazamy z cynamonem az nie bedzie soku. Jesli uzywamy kwasnych jablek dodajemy troszeczke cukru.
3. polowe ciasta rozwalkowujemy I wykladamy na blache (posmarowana tluszczem I obsypana maka). Na to jablka.
4. ciasto mozna zetrzec na tarce (najlepiej jak wczesniej polowa ciasta bedzie w zamrazalniku – latwiej bedzie zetrzec)… albo wiekszosc ciasto rozwalkowac I polozyc na jablkach a z odlozonej czesci robimy “ozdoby”….
5. piec w 180st ok 50 min.
6. po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.

3 comments: