7 January 2011

kokosowy kurczak curry

Kokosowy kurczak curry
Delikatny I lekko slodkawy w smaku. Idealnie pasuje do ugotowanego bialego ryzu lub chleba chapatti badz naan. Bardzo szybko sie przyzadza!!!

Skladniki:
• kilogram kurczaka bez kosci (ja uzywam nozek bez kosci, mozna filet)
• duza cebula poszatkowana drobno
• 3 zabki czosnku
• Swiezy starty imbir lub paste imbirowa (1 lyzeczka)
• 200ml mleka kokosowego
• Olej lub ghee
• Przyprawy: sol, kurkuma, gram masala, chili (ja robie przewaznie bez), mozna: zamiast gram masali curry powder, kumin I kolendre mielona
• Pol szklanki wody
• Sok z cytrynki – do smaku
• Swierza kolendra – jak kto woli


Wykonanie:

1. mieso pokroic dosc drobno.
2. w garnku podsmazyc cebule I czosnek. Dodac imbir I mieso. Podsmazyc ok 10 min czesto mieszajac.
3. dodac przyprawy, mleko kokosowe I wode. Gotowac az zrobi sie polowa sosu I bedzie on gestszy.
4. dodac sok z cytryny, zagotowac. Dodac swieza kolendre.
5. podawac z ryzem lub chlebem. Smacznego!

No comments:

Post a Comment