6 January 2011
Dolma (Yalanci) liscie winogron z aromatycznym ryzowym nadzieniem
Dolma (Yalanci) liscie winogron z aromatycznym ryzowym nadzieniem
Pyszne zawniniatka z nadzieniem ryzowym. Bardzo czesto spozywany w Grecji, Turcji I niektorych krajach arabskich… I nie ma co sie bac – bardo latwe do wykonania J
Skladniki:
* liscie winogron, ja uzywam “konserwowych” tak ok 30 plus do wylozenia garnka I przykrycia
* oliwa ... z oliwek 2/3 kubka plus 3 lyzki
* 2 cebule drobno poszatkowane
* 3 lyzki orzeszkow piniowych
* 2-3 zabki czosnku – tarte
* 1 kubek ryzu (ja uzywam short grain rice)
* Koperek, pietruszka I mieta – drobno poszatkowane
* 3 lyzeczki cukru
* 2/3 kubka wody
* Sok z 1 cytryny
* Cytryna do podania
* Przyprawy: 1 lyzeczka: mielonego ziela angielskiego, cynamonu; sol I pieprz
ORZESZKI PINIOWE
LISCIE WINOGRON
Wykonanie:
1. przygotowac liscie, obmyc je I delikatnie rozdzielic. Wybrac te co sawieksze do zawijania. Przykryn je mokra sciereczka by nie wyschly.
2. w garnku na 3 lyzkach oliwy podsmazyc cebule I czosnek. Dodac orzeszki, przyprawy I cukier (2 lyzeczki) I gotowac ok 1 minuty.
3. dodac ryz dobrze wymieszac, zalac woda (2 szklanki) aby lekko przykryla ryz. Doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc gaz I gotowac ok 10 min az do momentu wygotowania wody.
4. wymieszac z ziolami I odstawic do wystudzenia.
5. na desce rozkladac duze listki winogron I nakladac troszke farszu na srodek. Zwijac jak golabki.
6. w garnku na spod kladziemy liscie I na to zawiniatka z ryzem.
7. w miseczce mieszamy olive z oliwek, sok z cytryny, 2/3 kubka wody I lyzeczke cukru. Wylewamy to do garnka I przykrywamy reszta listkow
8. pod przykryciem na malutkim gazie gotowac dolme ok 1 godziny. Spozywac jak wystygnie. Podawac z plastrami cytryny
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment