9 June 2011
Borek Hanki z serem i szpinakiem
Borek Hanki z serem I szpinakiem
Skladniki:
• pastry – ciasto do borka, kupilam specjalne w tureckim sklepie, mozna uzyc duze kwadraty do samosy/spring rolls… ew poszkac na necie I samemu zrobic ;P
• ser slony typu feta
• luzeczka masla
• swierzy szpinak, umyty I pokrojony drobno
• pieprz czarny mielony I czosnek starty (2 zabki)
• nasiona czarnuszki do posypania - niekoniecznie
• jajko do nadzienia plus zbeltane do posmarowania**
** ja osobiscie pieke borka, ale mozna tez smazyc w glebokim oleju wtedy nie potrzebujemy smarowac ciasta…
Wykonanie:
1. szpinak poddusic na odrobinie maselka I dodac czosnek I pieprz
2. ser feta rozdrobnic, dodac wystudzony szpinak I jajko I wymieszac dokladnie.
3. po lyzce nakladac na pastry I zwijac aby przypominalo nalesniki…
4. rozgrzac piekarnik do 160 stC… na papierze do pieczenia ukladac borki I posmarowac zbeltanym jajkiem. Piec okolo 20 min albo do momentu az bedzie zlotawy…
5. podawac na cieplo lub zimno…. Z jakas swierza salatka z pomidorow, ogorka I miety… pychaaaaa… swietna sprawa na piknik!!!!
*** jesli nie mamy dostepu do pastry ew nie mozemy zrobic ciasta, mozna upiec zywkle nalesniki I zawinac w nie farsz, I ponownie zapiec na patelni na zloto I chrupko – na pewno bedzie tez smakowac….
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
pieczony zdecydowanie lepszy od smazonego;)
ReplyDelete