6 July 2011
Aush - afganskie pierogi ze szpinakiem i miesnym sosem
Aush – pierozki z szpinakiem, grochem I miesnym sosem
Skaldniki:
** nadzienie pierogow:
• szpinak swiezy lub morzony, tak ok 500g
• 3 zabki czosnku
• 2 cebule
• Szklanka dallu – luskana I lamina ciecierzyca, ew zloty luzkany groch – polowki… - mozna ominac
• Sol I pieprz do smaku
** sos miesny:
• 500g miesa mielonego
• Duza cebula
• 2 zabki czosnku
• 2 lyzki koncentratu pomidorowego
• Sol, pieprz, gram masala jak jest a jak nie to pieprz ziolowy; kurkuma
** sos jogurtowy ”Chakah”
• gesty jogurt – 400ml
• poszatkowana drobno kolendra 3 lyzki
• suszona mieta –lyzeczka
• sol do smaku I chili mielone – wg uznania
** ciasto na pierogi
• 500g maki plus do podsypywania
• Ciepla woda
• sol
Wykonianie:
1. gotujemy w osolonej wodzie dall – groch do miekkosci.
2. przygotowujemy miesny sos: cebule podskazamy na oleju I dodajemy czosnek, dodajemy mieso I dusimy ok 10 min. dodajemy koncentrat pomidorowy I przyprawy. Odstawiamy nab ok
3. przygotowujemy farsz: posdmazamy cebule I czosnek, dodajemy szpinak I gotujemy ok 15 min… dodajemy ugotowany groch I mieszamy. Odstawiamy na bok (najlepiej przlozyc go na durszlak aby nadmiar soku odsaczyl sie)
4. robimy ciasto na pierogi.
5. przygotowujemy sos jogurtowy (wszystko mieszamy) I odstawiamy do lodowki.
6. w duzym garnku gotujemy osolona wode z olejem.
7. ciasto na pierogi rozwalkowujemy, kroimy na spore kwadraty (ok3x3) I ukladamy szpinakowy farsz na srodek. I sklejamy pierw rogi ze soba potem boki – wyjdzie “paczuszka”. Mozna ew robic tradycyjny ksztalt pierogow ;). Gotujemy pierogi I odkladamy na duzych polmiskach.
8. polewamy pierw mierogi odrobina sosu jogurtowego a nastepnie miesnym sosem. Mozna posylac sw kolendra. Smacznego…
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment