17 January 2011

Manto, pierozki na parze z miesem


Manto (pierozki gotowane na parze z nadzieniem miesnym)
Potrawa narodowa Afganczykow… Kazdy je lubi a raczej kocha ;)
Jest wiele opcji na sposob podawania, a to moj ;)

Skladniki:
• mieso mielone (ja uzywam z kurczaka) 500g
• maka zwykla okolo 4 szklanki ale miec wiecej w zapasie
• szklanka cieplej przegotowanej wody
• ¼ szklanki oliwy
• Sol do ciasta
• Przyprawy: ja dodaje gram masala, kumin seeds, sol. Mozna inne, pieprz czarnyc czy ziolowy, curry, chili…
• 2 cebule bardzo drobno poszatkowane, 6 zabkow czosnku (podzielic na 2 czesci)
• Koncentrat pomidorowy lub puree pomidorowe
• Chana Dall (polowki zultego “grochu” kupowane w pakistanskim sklepie) okolo szklanki
• Jogurt naturalny, gesty I kwaskowaty
• Kolendra siwerza poszatkowana ew suszona mieta…
• Olej
• Dobrze miec garnek do gotowania na parze, albo elektryczny… jak sie nie ma, mozna ugotowac jak zwykle pierogi – tez pycha.


Wykonanie:

1. Dall w sosie pomidorowym: namoczyc na min 2h. ewentualnie na noc… w garnku na oleju podsmazyc 1 czesc odlozonej cebuli z czosnkiem na zloty kolor, dodac 2-3 lyzki puree pomidorowego albo puszke pomidorow, poddusic 10 min, dodac dall I wode tyle dobrze przykrylo groch, dodac sol I pieprz czarny… gotowac az bedzie miekkie, dolewajac po trosze wody (nie duzo, ma byc to sosik)… zajmie to ok godziny
2. Ciasto: w duzej misce wyrobic ciasto z maki, cieplej wody I oliwy, niemal tak jak na nasze pierogi. Przyktyc folia by sie nie wysuszylo….
3. Mieso: w garnku podsmazyc reszte cebuli I czosnku, dodac mieso mielone, przyprawy I dusic okolo 20 min. odstawic do wystudzenia (jesli bedzie jakas woda, odcedzic miesko na durszlaku).
4. Wykonanie Pierozkow: kawalki ciasta cieniutko rozwalkowac podsypujac maka by cie nie przykleilo. Kroic na spore kwadraty I na kazdy na srodku nakladac farsz. Zlepiac rogi ze soba, powstanie mala paczuszka. Gotowac na parze okolo 7 min albo az bedzie ciasto miekkie. Polecam wysnarowac olejem dno garnka/urzadzenia (tam gdzie sie kladzie pierozki) aby nie przykleily sie.

5. Podanie: na duzym talerzu, polmisku (albo na kilku ;) ) wykladac pierozki, posmarowac kazdy jogurtem, wylozyc curry dall I posypac kolendra albo suszona mieta- z herbacianej torebki ;) (jesli nie mamy curry dal, mozna uzyc gesty sosik pomidorowy – woda, koncentrat pomidorowy, cebula, sol I pieprz)

No comments:

Post a Comment