25 January 2011
Chick pea and Mint Lamb Kofta – pulpeciki z jagnieciny z mieta I ciecierzyca
Chick pea and Mint Lamb Kofta – pulpeciki z jagnieciny z mieta I ciecierzyca
Jelsli ktos nie lubi miety, mozna zastapic ja natka, kolendra albo koperkiem… Mieso takze mozna uzyc inne, np drobiowe czy indycze…
Skladniki:
* 500g miesa mielonego z jagnieciny
* 2 duze cebule, drobno pokrojone
* 4 zabki czosnku, pokrojone lub zmiazczone
* Puszka pomidorkow lub 4 pomidory pokronone w kostke I lyzka koncentratu pomidorowego
* przyprawy: lyzeczka gram masali, kumin I kolendra mielona, sol… mozna chili
* maly peczek miety bardzo dorobno poszatkowany
* pol szklanki wrzatku.
* puszka ciecierzycy
Wykonanie:
1. mieso mielone polonczyc z mieta, 2 zabkami czosnku. Odstawic na 30 min.
2. w duzym garnku cebulke podsmazyc z czosnkiem ok 10 min, dodac pomoidory I przyprawy. Dusic kolejne 10 min. dodac wode.
3. z miesa formowac malutkie kuleczki. Aby bylo latwiej mozna zmoczyc woda dlonie. Kuleczki klasc delikatnie do garnka z sosem. Dodac ciecierzyce.
4. przykryc garnek I na malym ogniu gotowac ok 10-15 min.
5. podawac z ryzem albo chlebem
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment