28 December 2010
Babka Piaskowa Pomaranczowa
Pomaranczowa babka piaskowa
Skladniki:
• szklanka maki pszennej (ja uzywam Self raising)
• szklanka maki ziemniaczanej
• kostka masla (250g)
• szklanka cukru pudru
• 4-5 jajek
• Lyzeczka proszku do pieczenia
• Otarta skorka z pomaranczy
• Sok z jednej pomaranczy
• Tluszcz I bulka tarta do wysmarowania foremki
Lukier:
• cukier puder (ok szklanki)
• odrobina wrzatku
• mozna dodac troszeczke aromatu pomaranczowego lub cytrynowego
• smazona skorka pomaranczowa lub kandyzowana, wiorki kokosowe
Sposob przygotowania:
• ucieramy robotem miekkie maslo z cukrem pudrem, dodajemy caly czas ucierajac zultka oraz sok pomaranczowy.
• Na mase sypiemy przez sitko obie maki I proszek do pieczenia. Ucieramy okolo 4 min I pod koniec dodajemy ubita piane z bialek I otarta skorke pomaranczowa.
• Ciasto przekladamy do wysmarowanej formy I pieczemy ok 40 min (ja pieke na gas mark 3) do momentu az ciasto bedzie zlote I lekko peknie po srodku.
• Jak ostygnie wyciagamy z formy (nie wczesniej bo moze peknac) I dekorujemy lukrem, skorka pomaranczowa lub wiorkami kokosowymi – mozna tym I tym…
** mozna do ciasta dodac zamiast skorki pomaranczowej I soku, cukier waniliowy I kakao… I polac polewa czekoladowa lub posypac pudrem…
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment