jadlam kilkakrotnie risotto ale jakos mi osobiscie nie podeszlo.. tym razem zrobilam sama, w przepisie zamiast cebuli byl szczypiorek, nie bylo chili ktore dodalam, poniewaz lubie wyrazne smaki ;)..
Skladniki na 4 porcje
1 niewielka dynia, obrana i pokrojona w niewielka kostke
1 duza cebula, poszatkowane
3 zabki czosnku, poszatkowane
1 por, pokrojona w talarki
250g ryzu do risotto
1 litr goracego bulionu, uzylam warzywnego, plus miec w zanadrzu wrzatek
lyzka poszatkowanego swiezego rozmarynu
poszatkowana nac pietruszki - ja nie dalam
przyprawy - sol, pieprz bialy/czarny, dalam tez chili
oliwa - tyle by zeszklic cebule i por
Wykonanie:
na duzej patelni najlepiej teflonowej/ceramicznej poddusic okolo 4 min cebule, czosnek i por. dodac dynie i ryz.. po okolo 3 min zalac czescia bulionu. dolewac kiedy wyparuje, dosc czesto mieszac ale bardzo delikatnie. gotowanie zajelo mi okolo 25 min.. dodatkowo zalewalam wrzatkiem bo za malo buliou bylo.. doprawic pod koniec sola, pieprzem do smaku.. dodac swieze ziola.. smacznego!!
podalam risotto z duszonym tunczykiem w pomidorach i papryce |
Dynia pizmowa, po anglielsku butternut squash.. mozna uzyc kazdej innej dyni, ale polecam ta, jest troche bardziej jedrna, i zachowuje ksztalt
Żyjesz!
ReplyDeletePysznie wyglada! Dzis na obiad zrobie, tylko musze sie wybrac do warzywniaka in szaa Allah
ReplyDeleteczesc dziewczyny, chetnie pogadam, jestem z muzulmaninem i chcialam nawiazac kontakt z dzzieczynami ktore sa w takich zwiazkach, ktore mnie zrozumieja ;) karolina. kirlook@gmail.com (czekam )
ReplyDeleteGood blog for Chapati atta online
ReplyDelete