23 October 2012

Polskie tradycyjne ciasto z jablkami


Chyba jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek jadlam.... Szybkie do wykonania, tanie i naprawde proste!! Polecam.... Super by pasowaly do tego kwasne jablka, starej polskiej Szarej Renety, tak ciezko je dostac ;(
Przepis znalazlam w jednej ksiazce kucharskiej "Kuchnia Zydowska"
Przepis:
6-8 jablek - najlepiej takich do gotowania/pieczenia, z regoly te brzydkie - o szarej skorce sa najlepsze :P
4 duze jaja
3 1/2 szklanki maki pszennej
1 szkl oleju
2 szkl cukru - wydaje sie duzo ale WARTO :P -- czesc idzie do optoczenia jablek
wanilia
1/2szkl soku pomaranczowego - ok 2 pomarancze
2 lyzeczki proszku do pieczenia
cynamon


wykonanie:
1. nagrzac piekarnik do 165stC - lepiej jak ciasto dluzej sie piecze bo kolo jablek moze byc surowizna.
2. jablka w skorkach pokroic w polksiazyce, cienko. obtoczyc je w cynamonie i odrobinie cukru.
3. Jajka, olej, cukier, aromat i sok pomaranczowy zmiksowac dobrze. dodac reszte skladnikow.
4. Srednia wielkosci prostokatna blache wysmarowac tluszczem i wysypac maka. nalozyc 1/2 ciasta. na to czesc jablek i reszte ciasta, dobrze rozprowadzic, i na to znowu jablka.
5. Piec ok 45min, az bedzie zlociste. sprawdzic patyczkiem kolo jablek czy jest dopieczone.

No comments:

Post a Comment