11 October 2012

Nadziewane warzywa - mahsi/dolma/golabki i inne ;)



Nadziwane warzywka to chyba jedno z moich ulubonych dan... w Polsce to najczesciej nadziewa sie kapuste, ale w Turcji, krajach arabskich czy Afganistanie, nadziewa sie wszystko co sie da :D - kapusta oczywiscie, liscie winogron (przepis na dolme podalam juz na blogu kiedys), liscie burakow, wydrazone papryki, pomidory, ziemniaki, cebule, baklazana czy cukinie... a co do srodka??? tu juz wasza wyobraznia...
Mozna samym ryzem i warzywami, pomieszac mieso i ryz albo zamiast dodac kasze, np. gryczana...
Przyprawy, ziola... ile chcesz, co lubisz...
oto moja wersja multikulturowa ;) -- aby mi, mamie i mezowi smakowalo :)

Skladniki:
* warzywa do nadziewania: liscie kapusty, baklazan, cukinia i papryka. Liscie kapusty spazyc, tak jak do golabkow
* ryz, ok 1 1/2 szkl. podgotowany 
* 800g miesa mielonego, ja uzylam drobiowego
* duza cebula drobno pokrojona
* czosnek, 4 zabki, przecisniety przez praske
* peczek kolendry i swiezy lub suszony koperek, mozna dac natke pietruszki zamiast kolendry, lub pomieszac pol na pol
* przyprawy: sol, ziele angielskie mielone, mieszanka przypraw libanskich, ale mozna uzyc zamiast niej: mielone - kmin, kolendre, pieprz czarny.. albo dowolne jakie sie chce - mysle ze pieprz ziolowy bylbyt idealny... wazne -- dodac SPORO przypraw
* do sosu: woda, pasata pomidorowa, lub koncentrat, kilka swiezych pomidorow, papryka i wydrazona czesc warzyw - np z cukini, ladnie zagesci nam sos... sol, papryka slodka i troche kurkumy, ziele angielskie mielone... spora ilosc oliwy z oliwek, ok 100ml, mzoe wiecej...

Wykonanie: 
1. przygotowac warzywa - wydrazyc, spazyc..... wydrazone czesci z baklazana czy cukini zostawic.
2. mieso, cebule, czosnek, ryz, ziola i przyprawy wymieszac dobrze.
3. nakladac nadziene do warzyw. w duzym garnku ulozyc kilka lisci kapusty aby nie przywarlo nam podczas gotowania, na to ciasno ukladac nadziane warzywa- jesli nie uzywamy kapusty, to gotujemy na malutkim ogniu. 
4. polac przygotowanym w miseczce sosem, dodac warzywka jakie zostaly i polac oliwa
5. gotowac w zaleznosic od ilosci i warzywek, ok 30 min - 1h... jesli wczesniej spazymy dokladniej kapyste bedzie nam sie gotowac krocej!
6. podawac z cytrynka, chlebem, maz je z ryzem ;).. Smacznego




1 comment:

  1. ladnie ponadziewalas i pozawijalas :)

    ReplyDelete