18 August 2012

Sooji Halwa, deser z kaszy manny z orzechami i rodzynkami

Deser czesto spotykany w Afganistenie, Pakistanie i Indiach. Przygotowywany z roznych okazji, np Ramadanu, swiat czy innych uroczystosci... A takze chetnie jedzony dnia codzienniego, z nieslodzona zielona herbata...
skladniki:
2 szklanki semoliny - fine albo corase, ja dalam fine(drobna, blyskawiczna).. choc na corase byloby lepsze (gruboziarnista, zwykla nie ekspresowa)
200g masla, niesolonego, roztopic
szklanka orzechow i rodzynek - razem
3 szklanki wody
1szklanka mleka tlustego
1/2szklanka cukru
1 lyzeczka kardamonu
ciutka wody rozanej - opcjonalnie

Wykonanie:
ugotowac syrop z cukru, mleka, wody, kardamonu i wody rozanej.
w tym samym czasie na glebokiej patalni na malse posprazyc semoline, mieszajac caly czas by sie nie przypalila... jak babierze lekko brazowego koloru, i zacznie pachniec "karmelowo" dodac orzechy i rodzynki, wymieszac.
syrop sciagnac z gazu i wymieszac razem z semolina, bardzo szybko i dokladnie by nie powstaly grudki. podgotowac krotko, mieszajac. jesli uzyjemy drubej semoliny, to podgotowac troszke dluzej na malym gazie - sprawdzic czy jest miekkia.
deser mozna przechowywac kilka dni w lodowce w szczelnym opakoaniu. mozna przelozyc do salaterek, zrobic kuleczki...
Smacznego
PS... Baba kaloryczna ;)

1 comment: